Dromen info

1. Je vergeet 90% van je dromen

Binnen 5 minuten na het wakker worden ben je de helft van je dromen vergeten. Binnen 10 minuten is 90% weg.



2. Blinde mensen dromen ook

Mensen die blind werden na hun geboorte kunnen gewoon beelden zien in hun dromen. Mensen die blind geboren zijn zien geen beelden, maar hebben dromen die nét zo levendig kunnen zijn, waarbij hun andere zintuigen betrokken zijn: geluid, geur, aanraking en emotie.


3. Iedereen droomt

Ieder mens droomt (behalve in zeer uitzonderlijke psychische gevallen). Als je dénkt dat je niet droomt, dan is dat alleen omdat je ze vergeten bent.


4. In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen

Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit! In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert. We zien dagelijks honderden, en in ons leven wel honderdduizenden gezichten, dus we hebben een oneindige voorraad van karakters die ons brein kan gebruiken gedurende onze dromen.


5. Niet iedereen droomt in kleur

Ongeveer 12% van goed ziende mensen droomt alleen maar in zwart-wit. De rest droomt in full color. Studies vanaf 1915 tot 1950 gaven aan dat de meerderheid in zwart-wit droomde, maar deze resultaten begonnen gedurende de jaren '60 te veranderen. Bij mensen onder de 25 is vandaag de dag nog maar 4.4% van de dromen in zwart-wit. Recenter onderzoek geeft aan dat deze veranderende resultaten misschien verbonden zijn aan de omgang van zwart-wit film en -TV naar de 'gekleurde' media.


6. Dromen zijn symbolisch

Als je droomt over een bepaald onderwerp dan gaat de droom meestal eigenlijk niet over dat onderwerp. Dromen spreken in een symbolische taal. Als je een bepaald teken doorkrijgt in je droom, dan heeft die waarschijnlijk een diepere betekenis.


7. Emoties

De meest beleefde emotie tijdens dromen is angst. Negatieve emoties komen vaker voor dan positieve emoties.


8. Je kunt vier tot zeven dromen hebben in één nacht

Gemiddeld kun je tussen een a twee uur per nacht dromen.


9. Dieren dromen ook

Er zijn veel studies gedaan met dieren, en ze vertonen allemaal dezelfde hersengolven en patronen gedurende de slaap als bij mensen. Kijk maar eens naar een hond die ligt te slapen. De poten maken bewegingen alsof ze rennen en ze maken geluidjes alsof ze in hun droom ergens achteraan zitten.


10. Verlamming

REM slaap (Rapid Eye Movement) is een normaal stadium van de slaap die wordt gekenmerkt door snelle bewegingen van de ogen. De REM slaap bij volwassenen neemt ongeveer 20-25% van de totale slaaptijd in beslag, ongeveer 90-120 minuten van de slaapperiode. Gedurende de REM slaap raakt het lichaam verlamd door een speciaal mechanisme in het brein, die voorkomt dat het lichaam tijdens de droom bewegingen kan maken.

 

11. Invloed van geluiden dichtbij je slaapplaats

Zelfs wanner je slaap zijn onze zintuigen nog actief. Wanneer je wordt overspoeld door geluiden uit de omgeving waarin je slaapt, kan dit tot een droom leiden. Een voorbeeldje, je hoort iemand koken terwijl je slaapt, je hersenen zetten dit om naar een 'formaat' in je dromen. In je dromen kan het dan goed zijn dat je in een restaurant zit.

12. Mannen en vrouwen dromen verschillend

Mannen dromen meestal over andere mannen. Ongeveer 70 procent van de personages in een mannelijke droom zijn andere mannen. Vrouwen echter, dromen gelijk. Hun personages bestaan 50 procent uit vrouwen, en 50 procent uit mannen. Mannen hebben ook vaker meer agressieve emoties in hun dromen.

13. Voorspellende dromen

Verschillende studies over de hele wereld toonden aan dat 18 à 38 procent van de mensen ten minste één voorspellende droom hebben gehad. 70 procent heeft al eens Déjà-Vu meegemaakt. Het percentage van de mensen die geloven in voorspellende dromen - ook wel eens visioenen genoemd - is heel erg hoog. Van 63 tot maar liefst 98 procent.

14. Snurkers dromen minder

Tijdens het snurken droom je minder, en op hevige 'snurk-momenten' is het mogelijk dat je niet kan dromen.

Dromen is één van de meest interessante maar ook mysterieuze ervaringen in ons leven. In de tijd van de Romeinen werd dromen zelfs als een geldig bewijsmiddel beschouwd. In een rechtszaak zijn meermaals mensen veroordeeld door andermans dromen. Volgens de Romeinen waren dromen simpelweg berichten van de Goden. Mensen die dromen konden interpreteren, hadden toen ook heel veel macht. Ook voor veel schilders en artiesten zijn hun dromen een onuitputtelijke inspiratiebron.

Maak jouw eigen website met JouwWeb